10. tammikuuta 2009

Nostalgiaa 50 vuoden takaa

Kaikkien nyyhkyleffojen äiti on tämä "Unohtumaton rakkaus" (An Affair to Remember) vuodelta 1957. Sitä tai sen pääideaa, kohtaamista Empire State Buildingin huipulla, lainataan useissa tuoreemmissa elokuvissa (mm. Sleeples in Seattle).

Cary Grant ja Deborah Kerr ovat molemmat tahoillaan kihloissa oleva pari, joka laivamatkalla yhtäkkiä rakastuu. Naisen toivomuksesta he päättävät odottaa vuoden, ennenkuin tapaavat uudelleen ko. rakennuksen huipulla - mikäli kumpikin on vielä kiinnostunut. Kuinka ollakaan, sattuma puuttuu peliin.

Elokuva sai 4 Oscar ehdokkuutta. Suosittelen.

Yksi lempikirjoistani nuorena tyttönä oli Jean Websterin "Setä Pitkäsääri" (Daddy Long Legs) (myös "Paras vihollinen"). Orpokodissa kasvavan nuoren tytön ja hänen holhoojansa rakkaustarina tenhosi silloin ja kait siksi ostin tämän DVD:n. Jervis Pendletonin roolissa Fred Astaire ja Juliena Leslie Caron. Toimii ehkä paremmin kirjana kuin musiikki-tanssifilminä, mutta hyvinkin katsottava.

Oli muuten Oscar ehdokkaana paras laulu -kategoriassa.

Tämä kuva ei vastaa DVD levyn kantta, mutta parempaakaan en löytänyt.
"Minkin kosketus" (That Touch of Mink) vuodelta 1962 kertoo kauniin, viattoman, työläistytön (Doris Day) ja komean, rikkaan sinkkuplayboyn (Cary Grant) kissa ja hiiri leikistä. Kenenkään muun näyttelijän esittämänä tämä ei menisi läpi, mutta nämä kaksi suovat sangen viihdyttävän 1h 35minuuttisen.

Huom. Elokuva sai valmistumisvuotenaan 3 Oscar ehdokkuutta.
Ehkä paras komedia kautta aikojen on tämä Marilyn Monroen, Tony Curtisin ja Jack Lemmonin tähdittämä, Billy Wilderin ohjaama "Piukat paikat" (Some Like it Hot).

Siinä kaksi miespuolista muusikkoa todistaa onnettomuudekseen verilöylyn ja he joutuvat pakenemaan Chicagosta pukeutumalla naisiksi ja pestautumalla tyttöbändiin.

Filmi loppuu kuuluisaan repliikkiin: "Nobody is perfect." Kannattaa katsoa.

Ei kommentteja: